Het aanmaken van histamine veroorzaakt de allergische reacties. Het verwijden van bloedvaten wordt veroorzaakt door histamine. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en antistoffen aangevoerd. In principe is dit een positieve reactie, maar bij een ongewenste of overmatige reactie van histamine wordt er een te grote hoeveelheid histamine aangemaakt. Dit veroorzaakt allergische klachten. 

Type allergische reacties

 Er zijn 4 type allergische reacties. De hevigheid van de allergie bepaalt hoe grote reactie er optreedt. Een anafylactische reactie kan levensbedreigend zijn.

  1. Type 1: Het lichaam maakt hierbij allergische antistoffen aan die een heftige reactie veroorzaken. Binnen een paar minuten tot maximaal een uur na aanraking met de stof treedt zo’n reactie op. Allergische reactie symptomen kunnen galbulten, prikkelingen in mond en keelholte, rode ogen, kramp in de buik, misselijkheid, braken, diarree en zwellingen veroorzaken. Als deze reactie in de meest ernstige vorm voorkomt, dan worden dit anafylactische reacties genoemd. Deze anafylactische reacties kunnen dodelijk zijn.

  2. Type 2: Hierbij worden een andere soort antistoffen aangemaakt dan bij type I. Bloedplaatjes worden afgebroken door een allergische reactie op geneesmiddelen. Hierdoor kunnen blaren op de huid ontstaan.

  3. Type 3: antistoffen worden aan medicatie in de bloedbaan gehecht en vormen hiermee complexen. In kleine bloedvaten in de nieren, longen en huid slaan deze complexen neer en dit kan nierproblemen, ontstekingen, gewrichtspijn en koorts veroorzaken. Deze allergische reacties treden vaak 6-8 uur op na contact met de stof.

  4. Type 4: vertraagd type allergie. Cellen van het afweersysteem richten zich specifiek tegen een stof. Hierdoor wordt een ontsteking veroorzaakt. Dit duurt vaak een paar dagen en veroorzaakt vooral huidreacties (eczeem, blaarziekten, etc.).

 Zoals hierboven beschreven staat zijn er verschillende allergische reacties. Alle allergische reacties hebben hun eigen specifieke symptomen. Veel allergische reacties veroorzaken hoest. In de meeste gevallen is dit kriebelhoest, een droge hoest waarbij er een kriebel in de keel ervaren wordt. Hoesten verergert deze kriebelhoest vaak. Probeer dus zo min mogelijk toe te geven aan het hoesten. 

Anafylactische reacties

De anafylactische reactie is eerder in het artikel kort benoemd, maar wel een hele belangrijke. Dit kan namelijk een levensbedreigende situatie veroorzaken. Er zijn een aantal zaken die anafylactische reacties kunnen veroorzaken:

  • Geneesmiddelen

  • Vaccine

  • Contraststof bij bestraling

  • Bloedtransfusie

  • Bepaalde voedingsmiddelen

  • Latex

Als je snel last krijgt van symptomen, dan kun je er vanuit gaan dat je een ernstige reactie krijgt. Vaak begint het met een rode huid en een branderig, jeukend of stekend gevoel. De hartslag versnelt en je moet hoesten. Er zijn gevallen bekend waarbij iemand het bewustzijn al verloren heeft voordat bovenstaande klachten tot uiting komen. Vervolgens zwellen de slijmvliezen en huid op en uiteindelijk de keel ook. Hierdoor wordt ademhalen lastig en ontstaat er een noodsituatie. Het is noodzaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met 112 of je huisarts.

Redactie fuufoo.nl

Geschreven door

Redactie fuufoo.nl
redactie
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina