Gemiddeld duurt verkoudheid tot dagen. Blijven de klachten langer aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.
Bij een verkoudheid is er sprake van een ontsteking aan het neusslijmvlies, de bijholten en de keel. Dit is een gevolg van besmetting met een verkoudheidsvirus. Omdat een verkoudheid een virus is, is het erg besmettelijk. Iedereen heeft er dus wel eens last van, zowel volwassenen als kinderen. Herkenbare verschijnselen van een verkoudheid zijn onder andere een snotneus of veel hoesten. Vandaar dat er ook wel eens van neusverkoudheid wordt gesproken.
Een verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Hoewel veel mensen denken dat je verkouden kunt worden door je in de winter niet warm genoeg te kleden, is dat een fabeltje. De echte boosdoener van verkoudheid is een van de meer dan 200 verschillende virussen. Vandaar dat je dus keer op keer verkouden kunt worden: je raakt dan weer besmet met een ander type virus.
Ja, verkoudheid is erg besmettelijk. De virusdeeltjes verspreiden zich namelijk gemakkelijk en snel door de lucht. De verkoudheid wordt namelijk verspreid wanneer virusdeeltjes worden ingeademd die vrijkomen bij het niezen, hoesten of praten. Dit gebeurt vooral wanneer je je met elkaar in kleine, gesloten ruimtes met weinig ventilatie bevindt. Denk hierbij aan klaslokalen, het openbaar vervoer of kantoren.
Daarnaast is het ook mogelijk om het virus te pakken te krijgen door een oppervlak aan te raken dat iemand met verkoudheid heeft aangeraakt. Denk hierbij aan voorwerpen in openbare ruimtes zoals deurknoppen, tafels, handdoeken of speelgoed.
Over het algemeen hebben verkoudheidssymptomen een aantal dagen nodig om te verschijnen. De verkoudheidsklachten komen bijna nooit plotseling op. Door de ontsteking die het verkoudheidsvirus veroorzaakt, verdikt het slijmvlies wat zich in de neus en keel bevindt. Zo wordt er meer snot geproduceerd. Veel mensen die een verkoudheid onder de leden hebben, hebben last van een snotneus. Naast een (waterige) loopneus, kun je een verkoudheid aan de volgende symptomen herkennen:
Een verstopte neus, het snot kan via de neus naar buiten komen, maar ook via de keel zakken;
Het verliezen van geur of smaak;
Veel niezen;
(Kriebel)hoest of vastzittende hoest;
Keelpijn en/of heesheid;
Hoofdpijn en/of oorpijn;
Waterige ogen.
Een gemiddelde verkoudheid is bij gezonde personen meestal na ongeveer 7 tot 10 dagen voorbij. Per persoon kan dit verschillen. Mensen die roken of personen met astma kunnen bijvoorbeeld langer last krijgen van de verkoudheidssymptomen.
Als de verschijnselen niet verminderen of verdwijnen binnen 7 tot 10 dagen, is het raadzaam om medisch advies te raadplegen. Symptomen die niet verdwijnen kunnen namelijk een teken zijn van een groter probleem in het lichaam, zoals de griep of een keelontsteking.
Omdat een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen, is het niet nuttig om antibiotica te slikken. Daarnaast zijn andere medicijnen ook niet nodig. Het herstellen van een verkoudheid gaat namelijk vanzelf. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om vervelende klachten zoals een snotneus te stoppen of in elk geval verminderen. We zetten een aantal goede tips bij verkoudheid voor je op een rij:
Het spoelen van de neus met een zoutoplossing. Dit kan helpen om de neus vrij te maken;
Het gebruiken van een neusspray of neusdruppels voor verkoudheid. De werkzame stof hierin is xylometazoline. Deze neussprays of neusdruppels zijn gemakkelijk te verkrijgen bij de apotheek. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
Stoom met heet water; ook dit kan bijdragen aan de verlichting van het snot in de neus. Stomen kan in de badkamer door de warme douche te laten lopen, of boven een kom met heet water te hangen. Let op voor verbrandingsgevaar; laat het water niet koken.
Drink voldoende; denk aan water, thee, of thee met gember. Dit kan een antivirale werking hebben op infecties aan de luchtwegen.
Stop (tijdelijk) met roken en vermijd meeroken. Dit kan het herstelproces versnellen.
Een verkoudheid voorkomen is helaas bijna onmogelijk, omdat besmetting erg gemakkelijk plaats vindt. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op besmetting toch wat te verminderen. Denk hierbij aan:
Het voldoende wassen van de handen: ouderwets met water en zeep is de beste manier om de verspreiding van ziektekiemen te stoppen en voorkomen;
Vermijd contact met zieke mensen en houd afstand van anderen.
Hoest en nies in de elleboog of een papieren zakdoekje. Gooi deze zakdoekjes ook meteen weg na gebruik.
Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimtes waarin je je bevindt. Een open raam kan dus geen kwaad;
Eet voldoende vitaminen en mineralen om een gezonde weerstand op te bouwen en ook te behouden.
Een reguliere verkoudheid gaat gelukkig meestal vanzelf over. Een bezoek aan de dokter of arts is dus in de meeste gevallen niet nodig. Het raadplegen van medische hulp is wel raadzaam wanneer:
Je koorts ervaart, langer dan 5 dagen;
Bij een blijvende verkoudheid en de klachten na een aantal weken nog niet zijn verminderd;
Ademen lastig gaat, of wanneer ademen een piepend geluid geeft;
Je klachten zoals benauwdheid of sufheid ervaart.
Ook wanneer je je erg ziek voelt, je zorgen maakt of twijfelt, neem dan altijd contact op met een arts.
Deel jouw tip (anoniem) en help anderen
Plaats nu je tip