Verloop van krentenbaard

Deze aandoening kent geen verloop. Blijven de klachten (onaangenaam) aanhouden neem contact op met uw huisarts.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard (impetigo), is een veel voorkomende besmettelijke huidinfectie. Iedereen kan impetigo krijgen, maar het komt vooral voor bij baby’s en kinderen onder de 12 jaar. Wanneer kinderen last hebben van krentenbaard, wordt dit ook wel kinderzeer genoemd. Deze bacteriële infectie uit zich in de vorm van rode plekken en blaasjes rond de mond of neus, maar kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam zoals de armen en benen. 

Meestal begint de aandoening bij kleine snijwonden, insectenbeten of een huiduitslag zoals eczeem – elke plaats waar de huid al is beschadigd. Toch kan krentenbaard ook op een gezonde huid voorkomen. Bacteriën staan erom bekend goed te gedijen in warme, vochtige omstandigheden. Krentenbaard heeft dan ook de neiging seizoensgebonden te zijn en komt vaak voor in de zomer en herfst. In delen van de wereld met een warm en vochtig klimaat komt de aandoening het hele jaar door voor.

Krentenbaard oorzaak

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Vaak is dit de Staphylococcus Aureus of de Streptococcus Pyogenes. Deze bacteriën infecteren de buitenste lagen van de huid. Niet iedereen die de bacterie met zich meedraagt, zal werkelijk last krijgen van krentenbaard. De meeste mensen zijn slechts tijdelijk een drager van de bacterie, voor anderen kan dit langer zijn.

Volwassenen en kinderen kunnen een hoger risico op impetigo hebben wanneer:

  • Zij in een warm en vochtig klimaat wonen;

  • Suikerziekte hebben;

  • Last hebben van huidaandoeningen hebben zoals acne of psoriasis;

  • Zij muggenbulten of andere insectenbeten hebben;

  • Contactsporten beoefenen;

  • Verbrand zijn door de zon of andere brandwonden hebben;

  • Last hebben van jeukende infecties zoals luizen, herpes simplex of waterpokken;

  • Bij een slechte persoonlijke hygiëne;

  • Bij een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door HIV of AIDS.

Is krentenbaard besmettelijk?

Ja, krentenbaard is besmettelijk. De bacterie kan worden overgebracht via fysiek contact met de zweertjes of besmette gebruiksvoorwerpen. In sommige gevallen kan besmetting plaatsvinden wanneer iemand met krentenbaard hoest of niest. Impetigo blijft besmettelijk tot de blaasjes en wondjes volledig zijn ingedroogd of genezen zijn.

De bacterie verspreidt zich het snelst in omgevingen of ruimtes waar veel mensen samenkomen. Dit kan thuis zijn, maar vooral op scholen of de kinderopvang vindt besmetting enorm snel plaats. 

Hoe herken je krentenbaard?

Het begin van krentenbaard is te herkennen aan rode blaasjes op de huid, vaak rond de neus en de lippen. Deze zweertjes groeien vervolgens uit tot blaren en kunnen gaan bloeden of barsten. Uit de blaasjes komt vaak geelachtig pus en wanneer een blaasje gebarsten is, ontstaat er ook een gelige korst. 

De groepen van blaasjes kunnen zich uitbreiden en een groter deel van de huid bedekken. Soms ontwikkelen de rode plekken alleen een gelige korst zonder dat er blaasjes te zien zijn. De plekjes kunnen jeuken en pijn doen. In sommige gevallen kan krentenbaard gepaard gaan met koorts of gezwollen klieren in de buurt van de plekjes.

Incubatietijd krentenbaard

De incubatietijd van krentenbaard is ongeveer 3 dagen na de besmetting. De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen.

Hoe lang duurt krentenbaard?

In de meeste gevallen gaat krentenbaard na 1 tot 3 weken over. De korstjes laten geen blijvende littekens achter. Wanneer iemand krentenbaard heeft gehad, betekent dit dat hij of zij vaker krentenbaard kan krijgen. 

Hoe behandel je krentenbaard?

Hoewel impetigo vaak vanzelf geneest na 3 weken, kan het genezingsproces versneld worden door middel van medicijnen. Dit is vaak in de vorm van een antibioticazalf (fusidinezuurcrème). De huisarts kan dit voorschrijven. Zowel volwassenen als kinderen kunnen deze crème als behandeling gebruiken. Heeft u of uw kind veel last van andere symptomen zoals koorts, een zwak gevoel of een verminderde weerstand? Of gaat impetigo maar niet over? Dan kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven in de vorm van tabletten.

Wat te doen bij krentenbaard?

Naast het gebruik van een antibioticazalf, kunnen de onderstaande tips en maatregelen goed helpen bij krentenbaard voor snelle genezing en voorkomen dat anderen worden besmet:

  • Blijf zoveel mogelijk van de korstjes af. Dit vertraagt niet alleen het genezingsproces, maar ook komt het besmettelijke vocht op deze manier vrij, waarmee u anderen kunt besmetten. Houd ook de nagels (vooral van een kind met kinderzeer) kort geknipt.

  • Toch de krentenbaard aangeraakt? Was de handen direct grondig met water en zeep. Zorg er ook voor dat het huishouden en de handen regelmatig wast.

  • Deel geen glazen, bestek, lakens of handdoeken met anderen. Gebruik iedere dag een nieuwe handdoek en houd het huis goed schoon. Denk hierbij ook aan de keuken, apparatuur, deurklinken, leuningen en eventueel speelgoed.

  • Breng mensen in uw directe omgeving op de hoogte wanneer u of uw kind last heeft van krentenbaard, bijvoorbeeld op het werk, school of de opvang.

  • Vermijd het gebruik van verband of pleisters. Dit zorgt er juist voor dat de huid langzamer geneest.

Hoe voorkom je krentenbaard?

Naast de bovengenoemde maatregelen kunnen de volgende tips helpen bij het voorkomen van krentenbaard:

  • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, vooral in de warmere maanden;

  • Blijf zoveel mogelijk van schaafwonden, muggen- of insectenbeten af;

  • Deel geen persoonlijke voorwerpen met iemand die impetigo heeft.

Wanneer raadpleeg je een deskundige bij krentenbaard?

Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts:

  • Wanneer u denkt krentenbaard te hebben, of u vermoedt dat uw kind of baby kinderzeer heeft; 

  • Bij steeds terugkerende krentenbaard;

  • Wanneer de klachten heviger worden of niet overgaan.

Ben van Moorsel

Geschreven door

Ben van Moorsel
Redacteur schrijvend onder pseudoniem
Hoe vond je deze pagina?
Laat als eerste een review achter!
Beoordeel deze pagina
Heb jij een goede tip tegen krentenbaard?

Deel jouw tip (anoniem) en help anderen

Plaats nu je tip